Extreem energiezuinige Wifi

Zeer energiezuinige wifi
Wetenschappers van de Universiteit van Washington hebben een energiezuinige wifi ontwikkeld die 10.000 x minder stroom nodig heeft dan bestaande apparatuur. De ontwikkeling is van belang doordat in de toekomst veel ‘slimme apparaten’ uit ons dagelijks huishouden aan elkaar gekoppeld gaan worden. Dit samengaan wordt ook wel IOT (Internet of Things) genoemd.

passieve wifi
De nieuwe technologie is gebaseerd op passieve wifi. Een groot voordeel van deze techniek is dat de slimme apparatuur direct aan de cloud gekoppeld kan worden zonder tussenkomst van een smartphone of tablet. Voor wie meer wilt weten: op de Engelstalige website van de universiteit is uitgebreid beschreven hoe de passieve wifi werkt. Met grafieken en wiskundige formules wordt het verhaal ondersteund.
wifi routers voor gamen en HD-films streamen
Een overzicht met de top 10 routers die veel gekocht worden is te vinden op Routercenter. Een populair model is de Netgear Nighthawk AC1900 R7000 die hoge snelheden haalt en waarmee je probleemloos online kunt gamen of HD-films streamen.

IOT
Op de Engelstalige pagina van Wikipedia over de Internet of Things is een een lijst te zien van landen met hun gemidddelde ‘IOT apparatuur online per 100 inwoners’. De lijst is opgesteld door de ‘Organisation for Economic Co-operation and Development’ (OECD). Nederland blijkt op de vijfde plaats van deze lijst te staan met 24.7 ‘devices online’ (per 100 inwoners). Koploper is Zuid-Korea met 38 slimme apparaten per 100 inwoners voor Denemarken (32.7), Zwitserland (29.0) en de Verenigde Staten (24.9).

slimme koelkast
Een voorbeeld van een smart device is de slimme koelkast van Samsung die ingebouwde camera’s heeft. Gebruikers kunnen zo op afstand de inhoud van de koelkast inspecteren. Via een ingebouwde boodschappen-app is de slimme koelkast aan de cloud gekoppeld. Er kan tevens een boodschappenlijstje in de app gezet worden. Via een app van de supermarkt kan de koelkast dan een bestelling plaatsen als een bepaald product uit de koelkast opraakt. De integratie van internet en ons dagelijks leven zal een grote impact hebben voorspellen veel deskundigen.

ICT & Veiligheid

Slimme router als spycam, Domotica , beveiligingscamera, robotstofzuiger