Veilig op het internet

Alert Online is een platform dat door de overheid en bedrijfsleven wordt ondersteund. Het heeft als doel om de Nederlandse bevolking bewust te maken hoe ze veilig internetten. Met campagnes op televisie, magazines, kranten en sociale media probeert Alert Online de aandacht te trekken en de mensen meer bewust te maken over de gevaren op het internet en het surfen via de wifi.




Wachtwoorden

Een bekende zwakke schakel zijn de onveilige wachtwoorden die veel mensen gebruiken. Maar liefst 40% van de Nederlanders heeft een wachtwoord dat ze voor meerdere websites gebruiken. Ook zijn er veel internetters die voor het wachtwoord ‘123456’ of ‘12345678’ kiezen. Andere onveilige wachtwoorden die af te raden zijn namen van jezelf, familieleden of huisdieren. Deze zijn zeer gemakkelijk te kraken door kwaadwilligen. In september 2014 was er groot nieuws toen naaktfoto’s van Hollywoodsterren op het internet verschenen. Na onderzoek door Apple bleek dat het niet zozeer aan de beveiliging van de iPhone lag maar aan de slechte wachtwoorden en beveiligingsvragen. De accounts van de Hollywoodsterren konden hierdoor vrij eenvoudig gehackt worden.

Pas op met gratis Wifi

Ook moet men voorzichtig zijn met gratis wifi. Op deze netwerken kan meegelezen worden door derden wat jij aan het doen bent. Als je er gebruik van maakt doet het dan alleen om te surfen maar niet om in te loggen op een bepaald account zoals je email of internetbankieren. Een gratis wifi netwerk is handig maar niet veilig. Op de website Veiliginternetten staan allerlei tips hoe je wel veilig online kunt zijn. Een betaald abonnement kost geld maar is veel veiliger dan surfen op een open netwerk.

Wil je toch gratis surfen dan wordt een VPN aangeraden. Dit staat voor ‘Virtual Private Network Network‘ en zorgt ervoor dat je internetverkeer versleuteld wordt verstuurd zodat derden niet meer mee kunnen lezen op je smartphone of tablet. In de app store op je mobiel staan tientallen apps van VPN’s. Moeilijk te zeggen welke VPN het beste is. De Consumentenbond schreef over VPN One Click. Een andere bekende VPN is Betternet.

AVG verkoopt webgeschiedenis

In een klein berichtje op het internet werd bekend dat antivirussoftware AVG voortaan de browse- en webgeschiedenis van zijn klanten gaat verkopen aan derden. Het bedrijf heeft zijn privacyvoorwaarden aangepast en mag nu anonieme gegevens leveren aan andere bedrijven. Met de app PrivacyFix kunnen gebruikers van AVG hun privacy in sociale netwerken onder controle houden. Met de functie Do Not Track kan men bepalen of men gevolgd wil worden door websites of dit blokkeren. De meeste gebruikers zullen echter niet vermoeden dat hun gegevens door AVG worden verkocht aan derden. Er is een opt-out om hieraan niet mee te werken maar deze link werkt inmiddels niet meer. Wellicht door de grote publiciteit van het nieuwsbericht.

ICT

Beveiligingscamera
Internet of Things