Zelfrijdende auto op afroep

Tijdens de International Motor Show (IAA) in Frankfurt/Main vertelde BMW-bestuurslid Peter Schwarzenbauer in een interview hoe hij de toekomst zag van BMW. Hij ziet in het concern een belangrijke rol voor zelfrijdende auto’s die op afroep (on-demand) besteld kunnen worden met een smartphone. Door een grote autovloot samen te stellen moet een bestuurder binnen een aantal minuten de beschikking hebben over een zelfrijdende auto. Het beheer over dit wagenpark kan zowel door BMW worden gedaan als dat het wordt uitbesteed aan andere leasebedrijven.

Zelfrijdende auto op afroep

– Interieur

Het interieur van de wagen zal een belangrijke rol spelen. Nu kijken de bestuurder en passagiers nog voornamelijk uit de auto naar de weg en het voorbijgaande landschap. In een zelfrijdende auto zal men meer samenzitten waarbij de autostoelen naar elkaar gedraaid kunnen worden. Een auto met een comfortabel interieur kan een belangrijk verschil maken als een klant een autonome auto on-demand wilt bestellen.
Wie is aansprakelijk bij ongeluk?

Ook Mercedes-Benz ziet grote mogelijkheden in de zelfrijdende auto op afroep zoals on-demand limousine services en taxi diensten. Het gerenommeerde adviesbureau Boston Consulting Group denkt dat voertuigen met zelfrijdende functies een marktaandeel kunnen behalen van 13% (in 2025). Dit is goed voor 42 miljard dollar. Een grote hobbel die moet worden beslecht zijn de aanpassing van de wetten en verzekeringen. De aansprakelijkheid van de bestuurder moet worden geregeld. Wie is er aansprakelijk bij een verkeersongeluk met een zelfrijdende auto? Een voorbeeld hiervan is het dodelijk ongeluk met een zelfrijdende Tesla S dat in mei 2016 plaats vond.

Zelfrijdende auto van Apple en Google

De autofabrikanten hechten veel aan onafhankelijkheid. De voorman van Mercedes-Benz vertelde in een interview aan een Amerikaanse krant dat ze niet de ‘Foxconn van Apple’ wilden worden. Foxconn is een groot Chinees bedrijf dat de belangrijkste producent is van de iPhones. Toch maken de autofabrikanten zich grote zorgen om de opkomst van de zelfrijdende auto van Apple en Google. De software is het hart van de zelfrijdende auto. Van Apple is bekend dat ze honderden professionals in dienst hebben genomen waaronder auto designers. Het is goed mogelijk dat Apple straks zijn eigen auto gaat bouwen. Google beweert zelf dat ze geen auto’s willen bouwen maar zoekt hiervoor partners.

Automotive
Motor dealers NH, caravan dealers NB, camper Zuid-Holland