Domotica

Huisautomatisering & domotica

Huisautomatisering is het Nederlands woord voor ‘domotica’ wat een samentrekking is van ‘domus'(thuis) en ’tica'(informatica). Door zogenaamde slimme apparaten aan elkaar te koppelen kan de kwaliteit van het wonen en leven verhoogd worden.
Domotica in ouderenzorg

De eerste toepassingen van domotica vonden plaats in de intramurale ouderenzorg. Hierbij kon op afstand zorg worden verleend aan dementerende mensen door middel van uitluister systemen, sensoren en camerabewaking. Zorgverleners houden op deze wijze toezicht op kwetsbare ouderen met minder personeel. Schaduwkant is natuurlijk wel een groot verlies aan privacy bij de hulpbehoevenden. Patienten die zelfstandig wonen kunnen zelf via beeld- en geluidsverbinding contact opnemen met hulpverleners. Een bekend voorbeeld hiervan is de videofoon naast de huisdeur. Andere initiatieven zijn Skype-consulten die de patient kan houden met zijn huisarts of de medisch assistente. Via de website kan een digitaal consult worden aangevraagd. Artsennet schrijft dat in 2014 bij 1% van de Nederlandse huisartsen een e-consult mogelijk was. Een groeiende groep van 20% heeft belangstelling om ook digitale consulten te beginnen.

Goedkope domotica systemen
Een goedkoop domotica systeem dat door de Consumentenbond als redelijk werd beoordeeld was HomeWizard. Een zwak punt in huisautomatisering is dat er nog geen echte algemene standaard is maar dat er diverse platformen zijn. Het ene product werkt vaak niet samen met een product van een andere fabrikant. HomeWizard ondersteunt de domotica systemen van KlikAanKlikUit, Foscam en Elro zodat je als consument een leuk aanbod hebt om uit te kiezen. Het goedkoopste HomeWizard pakket kost 240 euro. KlikAanKlikUit- en Elro systemen moet je zelf installeren en zijn te koop in bouwmarkten en elektronicazaken als Mediamarkt en BCC. Foscam levert camera’s voor binnen en buiten. Via een app op je smartphone of tablet kan je op afstand de verlichting, zonwering en apparatuur in huis bedienen. Een Internet Controle Station van KlikAanKlikUit kost 150 euro. Je kan met dit kastje overal ter wereld de slimme apparatuur in je eigen huis bedienen.

Technologie

Internet of Things
Veilig op het internet
Virtual Reality Bril