Dataverkeer groeit sterk

Het mobiele dataverkeer groeit explosief doordat steeds meer mensen online zijn met smartphones en tablets op het 4G netwerk. Dit nieuwe netwerk is uitermate geschikt om video’s en televisie te bekijken. De belangrijkste telecomproviders hebben hun 4G netwerk thans uitgerold.
Op het 4G is theoretisch een snelheid van 150 Mb mogelijk. Het allersnelst is het 4G+ netwerk dat een maximale downloadsnelheid kan halen van 225 Mb per seconde. Ter vergelijking op het gewone (3G) netwerk is de snelheid maximaal 43 Mb per seconde. In de praktijk liggen de snelheden veel lager. Een klant van KPN zal op 4G gemiddeld 35 Mb per seconde halen. De snelste werkelijke verbinding in Nederland is 50 Mbps. De snelheid wordt bepaald door een aantal factoren. In een trein of auto zal je minder snel kunnen surfen dan in een stilstaande situatie (zoals thuis). Ook het type telefoon speelt een belangrijke rol. Een iPhone 4 bijvoorbeeld heeft geen antenne om 4G te ontvangen. Ook de omgeving heeft invloed. Zijn er bomen of muren die de ontvangst kunnen belemmeren? Ook het aantal gebruikers dat op de zendmast zit in jouw buurt is van invloed op de snelheid.

Op het moment zijn er slechts enkele smartphones die het 4+ netwerk ondersteunen. De Samsung Galaxy Alpha is de eerste mobiel in Nederland die geschikt is voor 4+. Andere smartphones die 4G+ ondersteunen zijn: Honor 7 16GB 4G, Samsung Galaxy S6 64GB en de Samsung Galaxy S6.

Tags: dataverkeer, internet, smartphones
Smartphone vervangt pinnen,
Slimme router als spycam, energiezuinige Wifi