Drone kopen

Drones hebben de toekomst
De Amerikaanse gigant Amazon is druk aan het experimenteren met drones om de bezorging sneller te laten verlopen. Het bedrijf wil in de toekomst artikelen leveren binnen 30 minuten. Ook worden drones steeds meer ingezet bij bedrijven om inspecties te verrichten.
Mini-drones
Een mini-drone is een onbemand luchtvaartuig tot 4kg. De Rijksoverheid heeft per 1 juli 2015 ook voor deze categorie nieuwe regels opgesteld. Feitelijk wordt er geen onderscheid meer gemaakt tussen recreatief en beroepsmatig gebruik. Zakelijke gebruikers hoeven voortaan geen vergunningen aan te vragen maar kunnen hiervoor ontheffing krijgen. Er zijn een aantal voorwaarden waaraan de bestuurder van de mini-drone moet voldoen. Er mag met de mini-drone niet hoger dan 50 meter gevlogen worden en niet verder weg dan 100 meter. In 2013 zijn enkele tientallen bekeuringen uitgedeeld aan drone bestuurders die te dicht bij de bebouwde kom vlogen of soms zelfs bij een vliegveld.

Drone kopen

Een drone kopen is tegenwoordig niet moeilijk meer. De goedkoopste modellen worden verkocht in winkels als de Action. Ook internetshops hebben goede aanbiedingen en een snelle levering. De Mediamarkt heeft een beperkte selectie in zijn winkel en webshop. Een Rolling Spider van fabrikant Parrot is bij Mediamarkt wel het goedkoopst (96 euro). Bij de officiele website van Parrot is de prijs 99 euro en bij een (onbekende) website die hoog in Google staat kost dezelfde drone bijna 100 euro. BOL.com heeft een flinke selectie met drones in zijn webshop. Het duurst is de DJI Phantom 2 Vision Plus die voorzien is van een ingebouwd camera stabilisatiesysteem met een hoge kwaliteit camera waarmee full HD video opgenomen kan worden.

wetgeving
Omdat het een relatief nieuw fenomeen is moet er nog aparte regelgeving voor worden opgesteld. Op het moment valt het vliegen met een drone onder de wetgeving van modelvliegen. Een modelvliegtuig dat op afstand bestuurd wordt mag niet zwaarder zijn dan 25kg. Er mag niet mee over de bebouwde kom of mensenmenigten gevlogen worden en er moet altijd zicht op gehouden worden. Bij zakelijk gebruik van drones moest voorheen voor iedere vlucht ontheffing aangevraagd worden. Per 1 juli 2015 is dit veranderd. De bestuurder moet nu een certificaat hebben: het ROC (RPAS operator certificate). De kosten van deze aanvraag zijn 1856 euro.

Gerelateerde artikelen
Race drone
Slimme router als spycam
Energiezuinige Wifi
Domotica