Internet of things

KPN gaat een Internet of Things netwerk opzetten in november 2015. Het netwerk zal beginnen in de regio Rotterdam / Den Haag. De bedoeling is dan dat het uitgebreid wordt en eind 2016 in heel Nederland actief zou moeten zijn.

KPN gebruikt hiervoor het LoRa protocol (LoRaWAN) dat speciaal gemaakt is om apparaten van lange afstand aan het internet te koppelen. In de toekomst moeten gebruikers eenvoudig hun verlichting, verwarming en huishoudelijke spullen kunnen bedienen als ze niet thuis zijn. Bijvoorbeeld als je van kantoor naar huis gaat dan zet je met je smartphone alvast de verwarming, verlichting of oven aan.
Het LoRa protocol is een nieuwe technologie en verschilt wezenlijk van de huidige Machine-to-Machine (M2M) communicatie die ook apparaten met het internet verbindt. Het energieverbruik, datacapaciteit en de modemkosten zijn veel lager dan bij M2M. Van het Internet of Things wordt veel verwacht. Het productieproces en de logistiek bij bedrijven zal verbeteren en consumenten krijgen meer comfort en gemak. Wat we wel goed in de gaten moeten houden is de privacy. Als alles aan elkaar gekoppeld wordt: hoe staat het dan met de veiligheid van onze persoonlijke gegevens?

Tags: Internet of things, netwerk, veiligheid, koppelen, slimme thermostaat, drone bezorging