Mobiel abonnement

Wat is het beste mobiel abonnement? Die vraag stellen miljoenen Nederlanders zich als ze een telecomprovider zoeken. Onderzoeksbureau Telecompaper is de autoriteit die in Nederland deze informatie onderzoekt. Zo vroegen medewerkers in de periode april 2014 – maart 2015 aan 50.000 ondervraagden naar hun mening over mobiele telefonie, internet en televisie.
Volgens een onderzoek van de Consumentenbond in 2015 was de sim only aanbieder Simyo de winnaar voor Youfone, KPN en HI. Het is geen toeval dat deze bedrijven allen gebruik maken van het netwerk van KPN. Simyo en Youfone hadden beiden de hoogste kwaliteit met bellen en smsen. Simyo had ook de beste kwaliteit mobiel internet volgens de Consumentenbond.

Simyo en Youfone zijn goed geschikt als je niet veel wilt bellen en internetten. Als je veel belt en vaak op het internet zit dan is KPN een betere keus. Bij KPN kan je een mobiel abonnement afsluiten voor een of twee jaar. Een ‘Zorgeloos Premium’ met ‘onbeperkt bellen‘ + 10 GB internet kost bij KPN 42.50 euro. Als je een dergelijk abonnement bij Simyo bestelt heb je een stuk minder en betaal je meer geld.

Als je een mobiel abonnement zoekt is het belangrijk dat je er op let of het maandelijks opzegbaar is. Sommige providers maken een mooie aanbieding maar dan zit je er soms voor twee jaar aan vast. Als dan ook nog eens de bereikbaarheid tegenvalt (de dekking is het best in de Randstad) dan kan je niet zomaar even annuleren. Let dus op of je maandelijks kan opzeggen. Lees verder de reviews door op het internet. Sommige providers hebben veel slechte beoordelingen. De provider die het slechts scoorde uit het onderzoek was Tele2 dat een 7.4 kreeg. Een belangrijk minpunt dat veel providers met elkaar delen is dat je het beltegoed niet mee kan nemen naar volgende maanden.

Een van de uitkomsten was dat de merken Vodafone, T-Mobile en KPN terrein verloren hadden op het gebied van de mobiele telefonie. Gezamenlijk gingen ze 3% terug ten opzichte van goedkopere telecombedrijven die zonder franje werken. Telfort, Tele2 en Hollandnieuwe hadden in het eerste kwartaal van 2015 een aandeel van 41% van de mobiele abonnementen. Bij de sim only abonnementen hadden de goedkope providers zelfs een aandeel van 59%. Voor Nederlanders is de prijs van het mobiel bellen erg belangrijk. Voor 44% van de gebruikers is de prijs van doorslaggevend belang.