Gratis opslag van Stack

Hostingprovider TransIP introduceerde deze week zijn eigen clouddienst genaamd ‘Stack’. Klanten kunnen gratis 1 Terabyte (1000GB) opslagruimte krijgen. Bestanden worden automatisch gesynchroniseerd zodat je altijd de nieuwste versie op je smartphone of computer hebt. Klanten dienen zich eerst aan te melden via de website van Transip. Na het inloggen is te zien hoeveel uitnodigingen er nog resteren voor gratis opslag voor die dag. Update: de gratis opslag van Transip is gestopt. Er is alleen nog een betaalde versie.
Voordelen & nadelen van Stack cloud opslag
Stack moet een concurrent gaan worden voor Dropbox, Google Drive, OneDrive (van Microsoft) en Amazon. Op de website worden de voordelen van Stack getoond t.o.v andere opslagdiensten. De gegevens worden bij Stack versleuteld opgeslagen en zullen niet geanalyseerd of gedeeld worden door het bedrijf. Alleen Dropbox voert ook geen analyse uit van de opgeslagen data: de overige clouddiensten doen dit wel. Ook is er WebDAV ondersteuning zodat allerlei besturingssystemen kunnen werken met Stack. Verder is er geen maximale bestandsgrootte. De servers van Stack staan bovendien in Nederland. Een nadeel van de gratis versie is dat er geen backup plaats vindt van je gegevens. Mocht je een fout maken met het uploaden dan kan je dus niet terugvallen op een backup. De twee andere betaalde versies van Stack (10 euro en 50 euro per maand) hebben wel een backup.

Big data
Het delen en analyseren van informatie is veel geld waard. Volgens een analyse van de Rabobank zullen er in de toekomst flink wat supermarkten gaan verdwijnen door het online bezorgen van boodschappen. Concurrenten van de supermarkten zouden wel eens grote technologie concerns kunnen zijn zoals Google en het Chinese Alibaba die de boodschappen tegen kostprijs kunnen gaan aanbieden. Hun winst halen ze vervolgens uit de doorverkoop van Big Data. Veel bedrijven betalen grof geld voor klantgegevens.

ICT en internet
Internet of Things, veilig op het internet, pinnen met irisscan