Malware Macbook

Malware Macbook

Wie dacht dat zijn Macbook veilig was voor malware komt bedrogen uit. Het beveiligingsbedrijf Bit9 Carbon Black publiceerde onlangs de resultaten van een onderzoek naar de veiligheid van het besturingssysteem OS X (OS 10). Er werden 1400 gevallen van malware ontdekt. Dit was een verhoging van 500% ten opzichte van de periode van 2011-2014. De reden is dat er steeds meer Mac-computers worden verkocht. Het wordt hierdoor steeds aantrekkelijker voor kwaadwilligen om kwaadaardige software te maken die gericht is op Apple computers.
De eerste versie was Mac OS X Cheetah in maart 2001. Hierna volgden in de loop van de jaren een serie updates die veelal naar katachtige dieren werden genoemd zoals Mac OS X 10.1 Puma (september 2001), Jaguar (2002), Panther (2003), Tiger (2005), Leopard (2007), Snow Leopard (2009), Lion (2010) en Mountain Lion (2012). De laatste update is de OS X 10.11 El Capitan die in juni 2015 werd uitgebracht.

Malware Apple

Een bekend malware programma dat veel Apple computers infecteerde was de Mac Defender ook wel bekend als Mac Shield of Mac Protector. Mensen die op het internet bijvoorbeeld op zoek waren naar een afbeelding in Google Images kwamen met deze software in aanraking. Wanneer op een bepaalde foto geklikt werd kwam er een pop-up te voorschijn die de surfer waarschuwde dat er een virus op zijn computer was aangetroffen. De gebruiker kreeg vervolgens de suggestie om een ‘antivirusprogramma’ te downloaden. Hierin zat echter de malware verstopt. Apple heeft toen speciaal voor deze malware een pagina gemaakt waarin gebruikers wordt uitgelegd hoe ze het best de malware kunnen verwijderen.

Apps downloaden

Als je in Google zoekt op malware IOS of malware Macbook dan staan er behoorlijk wat resultaten over bedreigingen van het besturingssysteem van Apple. Meestal ligt het probleem bij de gebruiker die ergens een leuke app ziet en deze vervolgens download. Gratis apps downloaden van onbekende websites is riskant omdat er vaak een kwaadaardige code in verstopt zit. Voor de veiligheid is het veel beter om deze te downloaden uit de officiele app stores van Apple en Android.

Smartwatch Tag Heuer
Beste smartwatch
Apple watch