Pocket PC

Het Nederlandse merk Ockel heeft in drie dagen tijd meer dan 30.000 dollar ingezameld via crowdfunding site Indiegogo. Hun project voor een pocket pc wekte veel vertrouwen bij de (tot nu toe) 166 participanten. De crowdfunding actie loopt nog 37 dagen dus het bedrag zal wel wat aangroeien. De mensen die er het eerst bij waren (early birds) kozen vooral voor de versie met een pre-installed Windows 10.
Klein formaat Pocket PC

De pocket pc van Ockel is ‘Sirius B’ genoemd en heeft het formaat van een smartphone. Het weegt slechts 120 gram. Omdat er geen ventilator in zit maakt het geen enkel geluid. Mensen die meedoen aan de inschrijving op Indiegogo krijgen een korting op de verkoopprijs en ontvangen hun computer voor de kerstdagen in huis. Een eerste reactie van mij was: wat moet je er mee? Het heeft geen toetsenbord noch een scherm. Wat is het verschil met een mini pc stick zoals de ASUS Stick PC QM1 (159 euro)? Deze usb stick draait ook op Windows 10 en kan door zijn HDMI-aansluiting aangesloten worden op een monitor of televisie.

Aansluiting

Voor mensen die van een opgeruimd bureau houden en geen behoefte hebben aan een krachtige pc is een aankoop van de Sirius B het overwegen waard. Het kleine design kastje valt nauwelijks op en produceert geen geluid. Een populaire 24 inch monitor van het merk BenQ is al te koop voor 179 euro. Je kan de pocket pc ook aansluiten op een flatscreen televisie. De verkoopprijs op Indigogo was 159 dollar voor de Sirius met Windows 10 inclusief transport. Inclusief een 64 GB micro kaart was de prijs 184 dollar.

Kleine opslagruimte
Een belangrijk nadeel van deze kleine maar volwaardige computer is de beperkte opslagcapaciteit van 32 GB. Met een micro kaart kan de opslagruimte worden uitgebreid met 64 GB. Voor surfen op het internet en licht kantoorwerk kan je met de Sirius goed uit de voeten. Het spelen van games of video’s bewerken wordt moeilijker.

Smartphone aanbiedingen
Malware Macbook