Zuinige wasdroger is duur

zuinige wasdroger
Zuinige wasdroger

Volgens stichting Milieu Centraal denken veel Nederlanders nog onterecht dat een zuinige wasdroger duur is. Veel wasdrogers die nu verkocht worden aan de consument zijn van het label B of C. Deze machines gebruiken echter veel meer stroom. Een droger met een A++ label verbruikt maar een derde van de stroom die een wasdroger met label B verbruikt. Volgens de Consumentenbond verbruikt een wasdroger 5% tot 15% van het totale energieverbruik van een huishouden.

Uit een onderzoek van TNS NIPO en Milieu Centraal bleek dat de meerderheid van de consumenten niet wist dat het verschil in energieverbruik zo groot tussen een A++ en een B label. Op de website van de milieuorganisatie staat een klein overzicht met tabellen waarin de verschillen duidelijk worden gemaakt. Als je het overzicht bekijkt wordt wel duidelijk waarom consumenten niet warmlopen om een duurdere wasdroger te kopen. Over een periode van 12 jaar is het grootste verschil 210 euro. Dat is gemiddeld 17 euro per jaar. Je moet voor deze (maximale) besparing wel een fors hogere uitgave doen door een droger A++ te kopen. Niet iedereen kan dat geld zo gemakkelijk betalen.

Bij Milieu Centraal werken ze met voorbeelden van drogers die 750 tot 1000 euro kosten. Echter er zijn al zuinige wasdrogers te koop op het internet voor prijzen rond de 500 euro. De Warmtepompdroger BEKO DPU 7380X heeft het zuinige energielabel A++ en is online te koop voor 519 euro. Het apparaat wordt gratis geplaatst en aangesloten. De oude droger kan worden meegenomen. Bestellen voor 23.59 uur is de volgende dag thuisbezorgd.

Persoonlijk denk ik dat veel mensen toch liever een goedkope wasdroger (zoals de AEG, 289 euro) blijven kopen met label B of C. Enerzijds vanwege de prijs. Anderzijds gaan de ontwikkelingen op technisch gebied zo snel. Een nieuwe generatie geavanceerde wasmachines en drogers staat wellicht binnen enkele jaren al weer in de winkel. Wehkamp verkoopt ook diverse wasdrogers. In hun top 10 van ‘meest verkochte’ wasdrogers domineren de goedkoopste modellen. Het goedkoopst is een afvoerdroger met een energielabel C en daarmee bepaald niet zuinig is. De prijs is 189 euro (exclusief 35 euro bezorgkosten).

Tags: zuinige wasdroger, droger, energielabel
Dezelfde dag bezorgd,
Online boodschappen